Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Ενδιάμεσες σημειώσεις για το σημείον (8)..Κρέων

Εθνικό ΘέατροΗ οργή του Κρέοντα


Εθνικό Θέατρο. Επιδαύρια 1974. Αντιγόνη. 
Κρέων: Στέλιος Βόκοβιτς (Φωτ. Εθν. Θεάτρου)
Ο Άλλος δεν περιέχει στ' αλήθεια κανέναν Άλλον μέσα του, ο Νόμος τής αλήθειας Του και ο Νόμος Του περιστρέφεται περί τον Άλλον τον ίδιο ως Ίδιον, τον (ομοιωματικό-συμβολικό) πατρικό μεγάλον Άλλον του σημαίνοντος αλλά χωρίς τούτος ο Άλλος να κρύβει ή να ενπτυχώνει εντός του κάτι άλλο από ένα θυελλώδες μηδέν, ένα πύρινο τίποτα που τον ωθεί να ιδρύσει τον ανθρώπινο κόσμο σε μιαν ιδιαίτερη πάντα τροπή και μορφή.
Οι ιδιοτροπίες μιας αντίστασης προς τον Άλλο αναφέρονται πάντα σε μιαν γενικότητα που λείπει ως υποτίθεται μη εκλυόμενη από τον Άλλο ενώ αυτός ποτέ δεν την δήλωσε, ποτέ δεν την αξίωσε, ποτέ δεν την αποζήτησε, και ποτέ δεν την υποσχέθηκε.
Ο Κρέων είναι το Δίκαιον στον πυρήνα του, είναι το Δίκαιόν Του, και είναι η μόνη αλήθεια που μας έχει απομείνει, αλλά ως ορθωμένη και αποκεκαλυμμένη πλέον στον μυστικό μηδενικό πυρήνα της είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί κανείς να σταματήσει.Αυτοκαθορισμός : Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΡΕΟΝΤΑΙωάννης Τζανάκος 

1 σχόλιο:

  1. Ήμουν σίγουρος πως αυτή η ανάρτηση θα ενοχλούσε τον αντεξουσιαστικό συρφετό, περισσότερο απο κάθε άλλη. Ψυχραιμία κύριοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή