Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Τα ορφανά του Καραμπελιά..Σημείο 1
Όταν σχηματίζεται ένας γεωπολιτικός βρόγχος δεν εκσπάει αμέσως καταστροφική κρίση αλλά εγγράφονται στο πεδίο τής δυνητικότητας οι καταστροφικές κρίσεις του μέλλοντος.
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως κάθε γεωπολιτικό σημείο του παγκόσμιου συστήματος καπιταλιστικής κυριαρχίας είναι και ένας βρόγχος και δεν θα είχε άδικο από την σκοπιά τής θεωρητικής αφαίρεσης.
Όμως, επειδή ο καπιταλισμός ως παγκόσμιο σύστημα κυριαρχίας δομείται ασύμμετρα και άνισα-ανισοδύναμα, γι' αυτό τον λόγο πέραν τής γενικής θεωρητικής αφαίρεσης αυτό που αναδύεται ως μια πιο συγκεκριμένη και αληθινή αφαίρεση είναι ο διαχωρισμός κέντρου και περιφέρειας όχι τόσο ή όχι μόνον στο επίπεδο τής λεγόμενης "οικονομίας" και των "παραγωγικών σχέσεων" όσο στο επίπεδο τής κατανομής των κινδύνων που απορρέουν από την καταστροφική δυνητικότητα, η οποία όπως είδαμε περιέχεται σε κάθε ειδικό γεωπολιτικό βρόγχο.
Η εικόνα ενός καπιταλισμού ρυθμισμένου σε έναν συστημικό "ρυθμό", σε μιά δομή, σε ένα ομοιόμορφο και ομοιοστατικό σύστημα, εκτός τού ότι εξυπηρετεί τα αστικά μητροπολιτικά συμφέροντα είναι και εξωπραγματική, ένδειξη ιδεολογικής και πολιτισμικής τύφλωσης, χαρακτηριστικής άλλωστε όλων των "νέων" μορφών τής "αριστεράς" ή της αναρχοαυτονομίας-αυτονομίας στις δυτικές μητροπόλεις τής κυριαρχίας.
Η παγκόσμια πραγματικότητα δεν τους κάνει το χατήρι από την σκοπιά τής αλήθειας αλλά αυτοί συνεχίζουν και θα συνεχίζουν εφόσον αντανακλούν ως υποκείμενα μια συγκεκριμένη διάλυση και αυτοδιάλυση της κοινωνίας των μισθωτών εργαζομένων, άρα έχουν εκ των πραγμάτων έναν "ρόλο" να εκπληρώσουν που δεν δημιουργήθηκε μόνον "από τα πάνω" αλλά και "από τα κάτω", από τούς ίδιους τούς εργαζόμενους ειδικά τής νεώτερης γενιάς, για να υπάρξει αντιστοίχιση με τις νέες δομές κοινωνικής και βιοπολιτικής αναπαραγωγής του συστήματος.
Το ψεύδος τής συνολικής εικόνας που έχουν όλα αυτά τα κινήματα, αντιπροσωπεύοντας στην "κοινωνική συνείδηση" το ψεύδος των αντιλήψεων ευρύτερων στρωμάτων τής μισθωτής εργασίας, δεν έπεσε από τον ουρανό, όπως κλαίγοντας και κλάνοντας (λένε ότι) πιστεύουν οι γεροντοκόρες του "αριστερού πατριωτισμού-εθνικισμού", ούτε ήρθε από ένα "σατανικόν" "έξω", από την κακιά δύση ή (από) ένα ιδεολογικό τέρας που φωλιάζει σε αυτή.
Είναι αποτέλεσμα τής αλλαγής της κοινωνικής σύνθεσης τής μισθωτής εργασίας στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, αλλαγής του ρόλου και τής λειτουργίας τού κεφαλαίου, τής αναντίστρεπτης υπέρβασης τής "απόλυτης" κυριαρχίας τού έθνους κράτους και άλλων συντελεστών που δεν είναι τής παρούσης να αναλύσουμε εκτενώς.
 
Σημείο 2
Η ιδεολογική, ηθική και πολιτισμική διάλυση και αυτοδιάλυση τής εργαζόμενης τάξης και ειδικά τής νεολαίας των "δυτικών κοινωνιών" (αλλά όχι μόνον) δεν είναι αποτέλεσμα κάποιος συνωμοσίας, και επίσης αν και προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων και των νέων δεν είναι προϊόν μόνον αυτής τής "αυτόνομης" δράσης τους.
Και οι τελευταίοι που δικαιούται δια να ομιλούν για αυτή την διάλυση είναι οι νεοσυντηρητικοί και "αντιμηδενιστές" σαπίλες του "αριστερού πατριωτισμού-εθνικισμού" που ακόμα κοιμούνται με τον κάθε άθλιο αντεπιστήμονα εθνο-ιδεολόγο Σβορώνο στο προσκεφάλι και δεν έχουν κατανοήσει το αντικειμενικό-υποκειμενικό πλαίσιο τής κοινωνικής και ιδεολογικής-ηθικής αποστασίας των νέων ειδικά.
Τα "αμαρτήματα" των εθνοκρατιστών και των παλαιοσυντηρητικών είναι τόσο πολλά που δεν ξεπλένονται ούτε με τα νερά όλου του Ειρηνικού Ωκεανού. 
Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν με μια ταπεινότητα που δεν είχαν ούτε θα αποκτήσουν ποτέ, θα ήταν να προσπαθήσουν να μην στέλνουν ιδεολογικά όπλα και κόσμο στον άλλο, ακόμα πιό επικίνδυνο πόλο, τής αλλοτρίωσης, τον νέο υπερεθνικισμό φασισμό ναζισμό.
Και βέβαια, κάτι που ισχύει για όλους, να πάψουν να παριστάνουν τον δάσκαλο, τρομάρα τους, και τον τιμητή τής σοβαρότητος.
Οι Σώρρες του νέου υπερεθνικισμού, τα παρακολουθήματα της ύποπτης "σοβαρής" ακροδεξιάς των εθνικιστικών διαδρόμων και υπόγειων διαδρομών.
 
 
 
Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..