Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Παρένθεση για την Κύπρο..Η πολιτική σκέψη δεν χωράει δογματισμούς και ιδεοληψίες αν είναι δημοκρατική πολιτική σκέψη.

Θεωρώντας τα πράγματα από την σκοπιά τής δημοκρατικής και εθνικής αυτονομίας όλων των λαών, μπορούμε να λάβουμε για την Κύπρο μόνον μια κεντρική στρατηγική θέση:

Δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία.

1) Ο Κυπριακός λαός δεν είναι ταυτισμένος ούτε με το ελληνικό ούτε με το τουρκικό έθνος ή έθνος κράτος.
Συντίθεται από δύο ποιοτικά ισοδύναμα μέρη ή στοιχεία και εμβιώνει σε γεωπολιτικές, γεωπολιτισμικές και γεωγραφικές συνθήκες που επιβάλλουν την πολιτική ενότητά του.
Ο χωρισμός του νησιού σε 2 ξεχωριστά μέρη είναι μια εκτρωματική κατάσταση που θα έχει κακό τέλος, αν μη τι άλλο κυρίως για τους ελληνοκύπριους.


2) Το γεγονός πως η σημερινή πρόταση ένωσης μεταξύ των δύο εθνοτικών κοινοτήτων υπάγεται σε αστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δεν αποκλείει την πιθανή θετική δυναμική των πραγμάτων στην κατεύθυνση μιας άλλης μορφής ενότητάς τους.
Όταν οι άνθρωποι ζούνε σε ένα κοινό πολιτειακό σπίτι αλληλεπιδρούν, αναπτύσσουν κοινούς αγώνες και βιώματα και ανατρέπουν τις φόρμες και τα κατεστημένα σχήματα, ειδικά αν είναι οργανωμένοι εργαζόμενοι.

3) Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το "μαγαζάκι" τού κάθε εθνικού μητροπολιτικού κέντρου μετά από τόσο εγκλήματα και σκόπιμα λάθη από μέρους των εθνικών μητροπολιτικών κέντρων.
Η Κύπρος έχει την δική της ταυτότητα και εσωτερική ποικιλομορφία και από αυτή μπορεί να αναδυθεί ένα σημαντικό εργαστήρι ενότητας και αδερφικής εργασίας.


4) Το σχέδιο Ανάν ήταν απαράδεκτο από άλλες σκοπιές των πραγμάτων και πάνω στην βάση σημαντικών λεπτομερειών που μόνον λεπτομέρειες δεν ήταν, αλλά αυτό δεν το ανέδειξε κανείς, ούτε πολέμιος ούτε υποστηρικτής του. Απορώ με την σιωπή και των δύο πλευρών.
Σήμερα η κατάσταση έχει άλλο, εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.
Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..