Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Πραγματικότητες, οράματα και χίμαιρες..


Αν η ιδέα για μιαν μελλοντική στρατηγική συμμαχία μεταξύ ενός δημοκρατικού κυρίαρχου Ιράν, του Ισραήλ και των Κούρδων (εντός και εκτός κράτους), σας φαίνεται μιά χίμαιρα, θα σας μιλήσω τώρα για κάτι που είναι όντως χίμαιρα.
Χίμαιρα ήταν και είναι μάλλον να θεωρήσει κάποιος πως θα μπορούσε η ελληνική ιδεολογικοπολιτική σκηνή να συζητήσει το πρότυπο της δημοκρατικής άμυνας που έχουν επιλέξει χώρες σαν το Ισραήλ (μη σταθούμε στις αυταρχικές ολοκληρωτικές εκτροπές) ή κινήματα σαν το κουρδικό κίνημα.
'Η ακόμα χίμαιρα είναι να θεωρεί κάποιος πως μπορεί να υπάρξει ποτέ "εδώ" ακόμα και ένας δημοκρατικός ανεξαρτησιακός εθνισμός όπως αυτός που αναπτύχθηκε στο προ-φονταμενταλιστικό Ιράν, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα δεδομένο και από το υπάρχον καθεστωτικό Ιράν να διαφυλάττει την εθνική κυριαρχία και να τηρεί κάποιες όχι μόνον προσχηματικές σχέσεις με κάποια μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν όλα τα άλλα εκτός από τα στοιχεία που σας ανέφερα τα οποία υπάρχουν διεσπαρμένα στους λαούς που σας προανέφερα.
Υπάρχει άκριτος αντιμιλιταρισμός ή το αντίθετο μόνον φασιστικός μιλιταρισμός, και καμία ιδέα για το τι είναι λαϊκή άμυνα.
Υπάρχει ακόμα και συμπάθεια προς την ειδική "αντικρατική" μεθοδολογία των ένοπλων οργανώσεων των Αράβων εθνικιστών ή φονταμενταλιστών.
Υπάρχει μόνον υποταγή στην δύση και όχι διαπραγμάτευση.
Υπάρχει μόνον πατριαρχία και όχι κάποια συμμετοχή των γυναικών στο στράτευμα, όπως επίσης δεν υπάρχει καμία ιδέα για ένα δημοκρατικό στράτευμα με συμμετοχή και των γυναικών.
Υπάρχει μπόλικος ακροδεξιός και αριστερίστικος αντισημιτισμός, αλλά και αντικουρδισμός.
Υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη περί παγκοσμιοποίησης, είτε άκριτη αποδοχή της είτε ανάδειξη κλειστών οικονομικών προτύπων, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδέα για το χτίσιμο μιας ανοιχτής αλλά κυρίαρχης εθνικής ή τοπικής οικονομίας.
Οπότε, αυτή είναι η χίμαιρα, να πιστεύεις ότι οι "εδώ" θα σκεφτούν αλλιώς, και όχι να θεωρείς ότι θα τα βρούνε κάποτε κάποιοι που έχουν βαθιές ομοιότητες και συγγένειες, αλλά και το (ανα-)γνωρίζουν αυτό. 
Ιωάννης Τζανάκος


2 σχόλια:

  1. Γιατί είναι τόσο ταμπού το θέμα "γυναίκες συμμετέχουν στο στρατό";Δεν το έχω καταλάβει.Και απ'όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά έχουν αφήσει τον στρατό στην δεξιά και μάλιστα στις φασιστικές τάσεις της, και το θέμα στράτευση γυναικών σημαίνει απλά, για όλους αυτούς, ενσωμάτωση σε έναν φασιστικό οργανισμό, άρα δεν έχει νόημα και να το ζητάς κι'όλας.
    Η χώρα είναι παραδομένη ιδεολογικά στον φασιστικό εθνικισμό και τον αριστερισμό (το κκε παραδέρνει) και μόνον οι πραγματιστικοί όροι της επιβίωσής της την κρατάνε σε μια λογική σειρά. Αλλιώς θα είχαμε εμφύλιο, με την μόνη διαφορά στην περίπτωσή μας, με τους όρους της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής ελλάδας ότι ο αριστερίστικος πόλος, που θα ήταν ο αντιφασιστικός, θα είχε λιγότερο δίκιο και λογική από το ΕΑΜ, θα ήταν εκτεθειμένος δηλαδή σε σίγουρη ήττα, από τα αποδυτήρια, και θα εξέθετε τον δημοκρατικό λαό που θα τον ακολουθούσε σε μεγάλα βασανιστήρια εξ' αυτής τής νομοτελειακής ήττας. Το κκε όπως είπα παραδέρνει και δεν πρόκειται να λύσει το αίνιγμα γιατί είναι μέρος του. Πήρα φόρα..Το θέμα "μιλιταρισμός" πάντως τα δείχνει όλα, χωρίς να είναι και το μοναδικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..