Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Το ευρύτερο πλαίσιο: Το Iran και η στρατηγική σημασία του..[2]Οι γρίφοι και τα αινίγματα στην εγγύς ανατολή θα έχουν μιαν ελπίδα να λυθούν, αν "ικανοποιηθούν" κάποιοι όροι με γεωπολιτικό και γεωπολιτισμικό περιεχόμενο.

1) Να αναγνωριστεί από το σύνολο του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου, και ειδικά από την πολιτικοθρησκευτική ηγεσία του, η ισότητα και η ισοδυναμία κύρους μεταξύ της σουνιτικής και της σιιτικής εκδοχής του Ισλάμ.
Οι κραυγές περί "αιρετικότητας" τού σιιτισμού έχουν σε όλες τις εκδοχές τους ένα και μοναδικό αντιδραστικό αποτέλεσμα στο τέλος: την δίωξη, την θανάτωση, την εξόντωση και τον αποκλεισμό των σιιτών μουσουλμάνων, και εν τέλει την ίδια την καθήλωση της σουνιτικής πλειονότητας σε έναν θεοκρατικό δογματισμό που έχει ως μοναδική του ουσία την δημιουργία ολοκληρωτικών θεοκρατικών σεκτών, πολιτικών ομάδων και καθεστώτων. 
Ο αρρωστημένος δογματισμός των υπερσουνιτών πολιτικοθρησκευτικών ηγετών, παρασύρει και τις μάζες των πιστών και έχει ως αποτέλεσμα την αποστέωση του ίδιου του σουνιτικού κυρίαρχου πλειονοτικού ρεύματος και την πνευματική διανοητική καθήλωση του συνόλου της εκάστοτε μουσουλμανικής κοινωνίας.
Η ποιοτική ισοδυναμοποίηση σουνιτισμού και σιιτισμού θα έχει ως αποτέλεσμα μιαν υγιή ανανέωση του Ισλάμ, και ως εκ τούτου (θα έχει ως αποτέλεσμα) την υγιή ανανέωση όλων των κοινωνιών που το ενστερνίζονται ως κοσμοθέαση, σύστημα κοινωνικής και νομικής οργάνωσης.

2) Να αναγνωριστεί από όλο τον ισλαμικό κόσμο το δικαίωμα του Εβραϊκού Ισραηλινού λαού να έχει την βασική κυριότητα ενός έθνους κράτους μέχρι τουλάχιστον το ιδανικό σημείο, όπου θα υπάρχει συνομοσπονδιάκη οργάνωση των λαών.

3) Να αναγνωριστεί το αντίστοιχο δικαίωμα και του Κουρδικού λαού, αλλά να αναγνωριστούν και τα αναφαίρετα πολιτισμικά, εθνοτικά και πολιτικά δικαιώματά του εντός των άλλων εθνών κρατών.

4) Να πάψει για πάντα η ελληνοτουρκική διαμάχη, η οποία είναι πλέον ευθύνη κυρίως της Τουρκίας (του τουρκικού κράτους) και της τουρκικής αστικής ελίτ ότι υπάρχει ακόμα, χωρίς τούτο να σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια μικρότερη συνευθύνη και στο ελληνικό κράτος και την ελληνική αστική ελίτ. 


Αν μου πείτε έναν, ΕΝΑΝ, αριστερό επαναστατικό δημοκρατικό ή ό,τι άλλο πολιτικό οργανισμό ή κόμμα, στην ευρύτερη περιοχή, που να θέτει αυτά τα 4 ζητήματα σε έναν ενιαίο προγραμματικό γεωστρατηγικό αλλά και γενικότερο πολιτικό Λόγο, εμέναν να μου στείλετε μήνυμα, που δεν θα το κάνετε, γιατί δεν υπάρχει κανένας. Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου