Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

1917 - πριν την επέτειο..


Πλησιάζει η επέτειος της δεύτερης (προλεταριακής ή μπολσεβίκικης) φάσης της ρωσικής δημοκρατικής επανάστασης και ετοιμάζονται τα "επιτελεία" της "ιστορικής μνήμης" να κουράσουν τον εγκέφαλό μας.
Σκέφτηκα να γράψω κάτι σήμερα πριν ξεσπάσει η θύελλα, ακριβώς για να μην συμμετέχω στην γιορτή που στήνεται από εχθρούς φίλους και συμπαθώντες τους μπολσεβίκους.
Δεν θα προβώ σε εκτεταμένες κρίσεις επί της ουσίας, μόνον θα εκφράσω την συμπαράστασή μου στους φίλους και συμπαθώντες τους μπολσεβίκους, διότι όπως θα το έχουν καταλάβει ετοιμάζεται επίθεση κατά μέτωπο εναντίον τους, από το ενιαίο μέτωπο αντιμπολσεβικισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια κουστωδία αναξιοπρεπών ανθρώπων, όπως:
φιλελεύθεροι, εθνικιστές και φασίστες, "αριστεροί κομμουνιστές", αυτόνομοι-αναρχικοί, σοσιαλδημοκράτες, και κάποιοι άλλοι που τους ξεχνώ τώρα.
Όλος ο κόσμος είναι εναντίον τους, και το καλύτερο που μπορούν να ακούσουν "υπέρ" τους είναι κάποια πιο αντικειμενική ανάλυση από σοβαρούς ιστορικούς, ή από αντιπάλους μεν που έχουν όμως την τσίπα να μην σκυλεύουν κάτι που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Τον έχει όμως ολοκληρώσει;
Στην  συγκεκριμένη του μορφή ναι, αλλά υπάρχουν άπειρες εκκρεμότητες που απορρέουν από την ίδια την δομή του καπιταλιστικού συγκεντρωτισμού ως νομοτελειακής ιδιότητας τού ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, οι οποίες δικαιώνουν τον μπολσεβίκικο πολιτικό και πολιτικοστρατιωτικό ρεαλισμό, κυνισμό και πραγματισμό.
Μπορεί ο μπολσεβικισμός να απέτυχε οικτρά στην εδραίωση πραγματικών σοσιαλιστικών κομμουνιστικών κοινωνικών σχέσεων, αλλά παραμένει ακόμα ένα υπόδειγμα συγκρότησης πολιτικής και πολεμικής ισχύος, για μια υπόθεση μάλιστα που μέχρι τότε ήταν δεδομένη ως υπόθεση ήττας και αδυναμίας.
Ο ρεαλισμός, κυνισμός και πραγματισμός των μπολσεβίκων, και ειδικά του Λένιν (αλλά και των Στάλιν και Τρότσκι), δεν ήταν άμεση συνέπεια του μαρξισμού ως ενός ιδεαλιστικού συστήματος ιστορικής ολοκλήρωσης μιας κατά κύριο λόγο ειρηνικής και φιλειρηνικής τάξης, αλλά σήμαινε την επέκταση των άμεσων και των ιστορικών συμφερόντων της στο επίπεδο της κρατικής υπόστασης.
Βέβαια αυτό ήταν που δημιούργησε τα προβλήματα και την σχετική απόσταση από το "αγνό" κομμουνιστικό ιδανικό, όπως αυτό ήταν και το στοιχείο μέσω τού οποίου δομήθηκε μια ιδιόμορφη καταπιεστική κοινωνική  τάξη μέσα στους κόλπους των "σοσιαλιστικών" κοινωνιών που ίδρυσαν οι μπολσεβίκοι και οι "μαθητές" τους.  
Οι μπολσεβίκοι μετά την πρώτη επαναστατική φάση της εξουσίας τους προχώρησαν σε μιαν ευρεία συντηρητικοποίηση και των "κοινωνικο-ανθρωπολογικών" δομών της, κατά έναν τρόπο που ακύρωνε τους πειραματισμούς αυτής της πρώτης φάσης, αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο και για τους λόγους που αναφέραμε (πόλεμος για την ισχύ και την διεθνή και εσωτερική επικράτηση) αλλά και γιατί τα ίδια τα νεωτεριστικά πειράματα ήταν και τότε όπως και τώρα ανεφάρμοστα και μη αποδεκτά από το σύνολο της λαϊκής προλεταριακής κοινωνίας.
Κάθε εργατικό κίνημα που θα εντοπίσει την κυριαρχία του σε ένα σημείο του κόσμου (μια χώρα ή ένα εκτεταμένο σύνολο χωρών) ανατρέποντας την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να συνεχίσει, σε βασικές δομές του και σε βασικές δομές της κοινωνίας που θα ιδρύσει, κάποιες από τις αρχές των μπολσεβίκων, όπως η σημασία της οργάνωσης και της κάθετης ιεραρχικής αλλά με δημοκρατικά στοιχεία πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης, η πολιτική και ιδεολογική μονολιθικότητα, και ένα είδος κοινωνικού λαϊκού "συντηρητισμού" (στην πραγματικότητα ένα μείγμα ελευθεριακότητας και συντηρητισμού) ή κοινωνικής ηθικής. 
Αυτό δεν το επιτάσσει η εσωτερική "ουσία" των αρχών του κινήματος, αλλά το αντίθετο, το επιτάσσει η πραγματική ουσία της παγκόσμιας και εθνικής καπιταλιστικής εξουσίας.
Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..