Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

3 σημεία προς διευκρίνηση..


Πριν το κείμενο, για να το εμπεδώσετε. 
Αυτή η μουσική είναι καλύτερη από την μουσική των Θεοδωράκη Χατζηδάκι (και των άλλων). 
Βγάλτε από μέσα σας αυτά τα μέτρια πραματάκια και ακούστε κάτι που να αξίζει.
Θεοδωράκης = σταλινικοί, εθνικιστές, επικός λαϊκός φαραωνισμός.
Χατζηδάκις = όλη η ψευτοευαισθησία της "ανανεωτικής" παληατσαρίας, κάτι από αυτόνομους κ.λπ αν προσθέσουμε το στοιχείο όμως πως οι τελευταίοι ακούνε ποστ-ροκ, μετα-πάνκ και χιπ χοπ και νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον πάπα από τα..παπούτσια.
Ακούστε αυτό και πάψτε να είστε τόσο λίγοι και τόσο περιορισμένης αντίληψης, εθνίκια στην πράξη.
Ακούστε λοιπόν:
Να διευκρινίσω κάποια πράγματα.

1.
Η ριζική ανατροπή μιας κοινωνικής δομής προϋποθέτει την μαζική συμμετοχή τού εργαζόμενου λαού, ειδικά σήμερα που έχουν καταστραφεί ιστορικά όλες οι "ελιτίστικες" μεθοδολογίες για την συγκρότηση πολιτικού υποκειμένου.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι "πλασμένοι" από ουράνια υλικά, είναι αυτό που είναι, και δεν πρόκειται να αλλάξουν με το να τους κολακεύεις ή να τους υβρίζεις σαν να έπρεπε να κατανοήσουν Μαρξ Λενιν Τρότσκι Στάλιν Πουλαντζά Ντεμπόρ Χέγκελ Ντεριντά Λακάν και ό,τι άλλο σας έχει κατεβάσει η γκλάβα σας. 
Ο κόσμος και ο κοσμάκης είναι αυτό που είναι και δεν σηκώνει διδαχές και υφάκι ξερόλα ή παντογνώστη υβριστή.
 Όσο δεν το καταλαβαίνετε αυτό τόσο ο κόσμος θα σας δουλεύει. 
Όταν ακούτε από το στόμα του διάφορες "θεωρίες" για την "ανθρώπινη φύση" ή την "κακότητα του κόσμου" ή την "ανάγκη να υπάρχουν αφεντικά" μη στραβομουτσουνιάζετε και μην πετάτε τίποτα στα σκουπίδια, ακόμα και αυτές τις κοινοτοπίες. 
Ο άλλος θέλει κάτι να σας πει, ίσως και κάτι που δεν περιέχεται ακριβώς σε αυτό που σας εκνευρίζει ως κοινοτοπία.
Έχετε ποτέ κάτσει να ψάξετε τι λέει ο άλλος; ή απλά θέλετε να εμμείνετε στην δική σας ματαιόδοξη υπεροχή;
Έχετε ποτέ σκεφτεί μήπως και η δική σας σκέψη είναι γεμάτη γενικεύσεις, μπετοναρίσματα, προ-εννοήσεις; 
Δεν νομίζω να το έχετε κάνει αυτό, είστε επαναπαυμένοι στην ασφάλεια του ετεροκαθορισμού σας από την κοινοτοπία των άλλων. 
Σταματήστε αυτό το παραμύθι με την "αστική ιδεολογία" και την "αλλοτρίωση", έχετε καταντήσει γραφικοί κακομοίρηδες, σα κάτι θρησκευόμενους που όλο κλαίγονται και όλο βρίζουν τον κόσμο.

2.
Όταν ο κόσμος λέει κάτι, όπως ότι χρειάζεται "επιχειρηματικότητα" και όχι κράτος, λέει κάτι μερικό και ίσως προερχόμενο από την αστική προπαγάνδα, αλλά εκφράζει και την ιστορική αποτυχία του σοσιαλιστικού πειράματος.
Δεν είναι απάντηση να μην υπερασπιστείς κάποια μορφή "κρατισμού" ακόμα και του "σοβιετικού", χωρίς να κρύβεις τα αίσχη τους, αλλά δεν είναι απάντηση επίσης να προτάσσεις έναν άλλο αντικρατισμό στηριγμένο στον ελευθεριακό κοινοτισμό. 
Πρόκειται για κάτι μόνον συμπαθές έως ανόητο και επικίνδυνο, αν δεν συνοδεύεται από θέση για το τι κράτος θέλεις. 
Ναι. 
Πρέπει να μιλήσεις για το εργατικό κράτος ως κράτος και όχι απλά να αναπαράγεις την αφέλεια του κινήματος πριν την σοβιετική εμπειρία.
Να ξεπεράσουμε την σοβιετική εμπειρία αλλά όχι σοσιαλδημοκρατικά ή σοσιαλφιλελεύθερα αλλά ούτε και αριστερίστικα αναρχικά-αυτόνομα.
Αυτό θα ήταν κάτι σπουδαίο, ένας τέτοιος στόχος θα άξιζε, αλλά σεις φίλοι ή έχετε κολλήσει στον σοβιετισμό-κρατισμό ή θέλετε να γυρίσετε τον ιστορικό χρόνο στον Μαρξ της κομμούνας ή στον Μπακούνιν. 
Λίγο, συνηθισμένη αντίδραση, προβλεπόμενα πράγματα. 
Αναδίπλωση σε έναν ιδεολογικό "εσωτερισμό" είναι όλα αυτά.
Δεν βλέπετε πως ο κάθε σύριζα ή το κάθε κκε τρέφεται από αυτά; δεν βλέπετε πως η δυτική αριστερά κάνει τα ίδια λάθη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο χωρίς να επεξεργάζεται ένα ρεαλιστικό επαναστατικό πρόγραμμα; δεν βλέπετε πως είστε ουρά τους;

3.
Το μεσανατολικό μεσοποταμιακό είναι μια πληγή, αλλά σεις δεν καταλάβατε τίποτα, ούτε έχετε πρόθεση να "ξύνετε πληγές". 
Όπως και στο γιουγκοσλαβικό εθνοτικό εμφύλιο, λάβατε θέση στον ένα ή τον άλλο πόλο, "φιλοσέρβοι" (ακροδεξιοί και "αντιιμπεριαλιστές") μόκο για τα εγκλήματα των Τσέτνικ, "αντισέρβοι" φιλοϊμπεριαλιστές και αντιεθνικιστές μόκο για τους φονταμενταλιστές και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και την παρουσία των αμερικάνων στο Κόσοβο με μια τεράστια βάση.
Στην Μέση Ανατολή ή πρέπει να είσαι υποστηρικτής της Χαμάς και των μπααθιστών της οαπ και να ζητάς την καταστροφή του ισραηλινού κράτους (άρα μια νέα διασπορά για τους Εβραίους, έναν νέο διωγμό) ή να είσαι υποστηρικτής των δεξιών σιωνιστών και των εποικισμών. 
Ή πρέπει να στηρίζεις Άσσαντ και Ιράν ή να είσαι υπέρ των ψευδοαντιπολιτεύομενων, και των τουρκοκίνητων καταριανοκίνητων και σαουδαραβοκίνητων σφαγέων και μαζικών δολοφόνων, βιαστών, αποκεφαλιστών.
Εντάξει, κάνατε λάθη, υπερβολές, αλλά μια αυτοκριτική ίσως; μια "αίσθηση" ότι πατατιάσατε; Όχι, τίποτα, σιγή, κενό, μούγκα στη στρούγκα.
Και μεις υπερβάλαμε για το κουρδικό, αλλά δεν μιλήσαμε (καλοπροαίρετα) για το πρόβλημα της παγίδευσης των Κούρδων στην αμερικάνικη στρατηγικη; μιλήσαμε. Αλλά καλοπροαίρετα. 
Οι περισσότεροι από εσάς, αν όχι σχεδόν όλοι, τι κάνατε; ή στηρίξατε άκριτα και με ψεύδη και ρομαντικοποιήσεις το κουρδικό κίνημα (αναρχικοί, ανταρσύα όχι όλη, συριζα), ή εκπέμψατε και εκπέμπετε το σιχαμερό σας μίσος, το ηθικό και ψυχικό πρόβλημά σας με το κίνημα αυτό και τον ηγέτη του (κκε, σταλινικοί, τροτσκιστές αντιάσσαντ, εθνικιστές φιλοάσσαντ).
Διαλεκτική είπατε; θεωρία είπατε;
Αστεία πράγματα, αστεία άτομα, αστείες οργανώσεις, σκέψη μηδέν, στρατηγική μηδέν, σεμνότητα μηδεν. Ιωάννης Τζανάκος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..