Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Κρίση στην "ιερά συμμαχία" της Αστάνα..
Οι διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, μεταξύ Συρίας (κυβέρνηση Άσαντ) Ιράν Ρωσίας και Τουρκίας απέτυχαν, σε αυτή τη φάση, λόγω τής άρνησης της Ρωσίας και της Συρίας να αποδεχτούν την καταστροφή του κουρδικού παράγοντα, όπως θα το ήθελε η Τουρκία.
Παρουσιάζεται το ενδεχόμενο η ιερά συμμαχία περιορισμού (κυρίως) των Κούρδων, μεταξύ των προαναφερόμενων δυνάμεων, να αρχίζει να τρίζει, και αυτό συμβαίνει λόγω της ανελαστικότητας των Τούρκων.
Δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι η στάση των Ρώσων και των συμμάχων τους όσον αφορά στην επικείμενη επέμβαση των Τούρκων στο Αρφίν (αυτόνομο κουρδικό καντόνιο, περικυκλωμένο από τους Τούρκους και τους τζιχαντιστές συμμάχους τους).
Δεν πρέπει να προκαθορίσουμε τι θα συμβεί από την μεριά των Ρώσων, οι οποίοι είναι και αυτοί που έσωσαν το καθεστώς Ερντογάν από την καταστροφή και τον ίδιο τον παράφρονα σουλτανίσκο από την φυσική εξόντωσή του.
Ο "σημερινός", φρέσκος περιορισμός των Τούρκων του Ερντογάν από την ρωσική συμμαχία δεν σημαίνει τίποτα αν δεν δοκιμαστεί στην πράξη σε σχέση με το ζήτημα του Αρφίν.
Ίσως να παίζονται όλα εκεί, μιας και το Αρφίν είναι το "ιδανικό" σημείο για μια επέμβαση των Τούρκων, εφόσον δεν σχετίζεται με τα άμεσα συμφέροντα των Η.Π.Α (άρα δεν έχουν καϋμό να το υπερασπίσουν από τους Τούρκους, ίσως και να τους βόλευε να "αποφορτίζονταν" εκεί οι Τούρκοι), αλλά τα πράγματα (για τους Τούρκους) δεν είναι τόσο απλά.
Ο Ερντογάν έχει ξεχάσει τα όρια, έχει πάλι υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της χώρας του, και βέβαια περιφρονεί κάθε ενδεχόμενο ο κουρδικός λαός να δημιουργήσει μεγάλο ανάχωμα αντίστασης στο Αρφίν, το έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί.
Όμως δεν είναι οι Κούρδοι, ούτε καν οι Σύριοι μαχητές του Άσαντ που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα αυτής τής κρίσιμης μάχης που επίκειται, όσο οι αμερικανορωσικές σχέσεις όπως θα εκτυλιχθούν στο άμεσο επόμενο διάστημα.
Και σε αυτό το επίπεδο είμαι απαισιόδοξος και από την σκοπιά της ειρήνης και από την ειδική σκοπιά των Κούρδων, αν και η αθλιότητα των Τούρκων του Ερντογάν και γενικά η απεριόριστη θρασύτητα του τουρκικού κράτους μπορεί να έχει με έναν παράδοξο τρόπο τα αντίθετα, άρα θετικά, αποτελέσματα:
Είναι τόσο άτσαλη και τυφλά ρατσιστική η πολιτική τής Τουρκίας (του τουρκικού κράτους και της τουρκικής αστικής τάξης) που είναι ικανή να κάνει όλες τις άλλες αντίθετες δυνάμεις να συνασπιστούν για να την μαζέψουν.
Οι Ρώσοι, αλλά ούτε και οι Ιρανοί, δεν έχουν συμφέρον βέβαια να εκμηδενιστεί η δύναμη του τουρκικού κράτους, όπως και θα έπρεπε αν υπήρχε "τσίπα" σε όλους τους διεθνείς παράγοντες, εφόσον τότε, αν δηλαδή υπήρχε μια ξεδοντιασμένη και υπαγόμενη στην "κουρδική αποδόμηση" Τουρκία, και οι Η.Π.Α και το Ισραήλ πραγματικά θα αποκτούσαν ένα σταθερό έρεισμα στην περιοχή μεταξύ Ιράκ Συρίας Τουρκίας ίσως και Ιράν (και χωρίς να ενεργοποιούνταν οι αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων του Ιράν).
Ιωάννης Τζανάκος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..