Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Μετακόμιση και αλλαγή δραστηριότητας και κύριου ονόματος.
Θεωρώντας πως υπό τις ειδικές αλλά μακροϊστορικά ισχύουσες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται στην εδωνά "τοπική" μορφή του ηγεμονικού συστήματος καπιταλιστικής κυριαρχίας, είναι αδύνατον να υπάρξει πραγματικός θεωρητικός και πολιτικός/πολιτειακός αυτοκαθορισμός, πραγματοποιούμε την υπόσχεσή μας για μερικό αλλά ουσιαστικό περιορισμό της δραστηριότητας αυτής εδώ της ιστοσελίδας διατηρώντας την ωστόσο ως αρχείο και ως παροδικό ή "αιφνιδιαστικό" σημείο σύντομων πολιτικών και πολιτικοφιλοσοφικών αφορισμών, και μετακομίζουμε στην ιστοσελίδα (που "αναβιώσαμε"):
 

Η αδυναμία αυτοκαθορισμού της εδωνά κοινωνικής οντότητας, υπό τον όποιο ιδεολογικό και πολιτικό ή κοσμοθεωρητικό μανδύα ή την όποια συνειδησιακή μορφή επιτάσσει την άρνηση και του γενικού όρου του αυτοκαθορισμού ως τίτλου, σημείου ή φαντασίωσης μιας υποκειμενικής παρουσίας, είτε αυτή είναι "άτομο" είτε είναι μια μικρή ή μεγάλη συλλογική υποκειμενικότητα.

Η συγκρότηση ενός συστήματος αυτοκαθορισμού σε μιαν ανθρώπινη κοινότητα διαμεσολαβείται πάντα από ένα αναπτυσσόμενο γνωσιακό και αξιακό απόθεμα, το οποίο είναι αδύνατον να δημιουργηθεί από ένα άτομο, ειδικά όταν τούτο είναι υλικά και πολιτισμικά περικλειόμενο από δυσμενείς συνθήκες, πέραν των αυτονόητων υποκειμενικών εμβιωτικών περιορισμών (χρόνος, ηλικία, προσωπική ζωή, περιορισμένο μορφωτικό απόθεμα κ.λπ).
Όταν μάλιστα έχει υπάρξει ένα είδος ιδεολογικού και πολιτικού αποκλεισμού του, είτε με δική του ευθύνη είτε με ευθύνη των όποιων άλλων, η προσπάθεια για έναν ουσιαστικό αυτοκαθορισμό για το ίδιο είτε για την κοινότητα εις την οποία απευθύνεται μπορεί να καταντήσει γραφική ή να του στοιχίσει άσκοπες και παρερμηνευτικές συγκρούσεις.


Θεωρώ πως το γενικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί αυτήν εδώ την κοινωνία εκείνη η πολιτική και ιδεολογική "μερίδα" της η οποία είναι και η "αρμοδιότερη" να την διευθύνει προς την πραγματική αυτοδιεύθυνση (αντινομική κίνηση, αλλά αληθινή) δεν έχει ακόμα εκφραστεί πλήρως, ακριβώς γιατί είναι αντανάκλαση όχι τοπικών συνθηκών ή ιδιαιτεροτήτων αλλά κρισιακών καθορισμών που υπερβαίνουν τους τοπικούς ή "εθνικούς" καθορισμούς.
Μπορεί κοινωνίες όπως η ελλαδική να ανήκουν στην κατηγορία των (μελλοντικών) "θυμάτων" της βαθιάς κρίσης ηγεμονίας τόσο του καπιταλισμού όσο και των επίδοξων "ανατροπέων" του, αλλά αυτό δεν πρόκειται να εκφραστεί πριν εκσπάσει η κρίση.
Το να προσπαθεί κάποιος να προεικονίσει με τις ατομικές ψυχικές και νοητικές δυνάμεις του αυτή την τάση είναι κάτι αδιέξοδο επίσης, και τον οδηγεί σε υπερβολές και άσκοπες ταλαντεύσεις οι οποίες αδικούν το έργο του και τον θέτουν σε ανοιχτή θέση για πλήγματα από φίλους "φίλους" και εχθρούς ή "εχθρούς".
Ό,τι είπαμε είπαμε, όποιος κατάλαβε κατάλαβε, και δεν εγκαταλείπουμε, απλά μετακομίζουμε σε μιαν αμιγώς θεωρητική σκοπιά που συμβολίζεται και σημαίνεται με το νέο "αναβιωμένο" ιστολόγιο.
Το κύριο σπίτι μας είναι πλέον εκεί, και εδώ βρίσκεται η κολασμένη παραμεθόριος, την οποία δεν θα πάψουμε να επισκεπτόμαστε και να επιθεωρούμε, αλλά από απόσταση ασφαλείας.

Όπως καθέναν με δεσμεύει κάθε τι που έχω πει, από εδώ, αλλά η κύρια και επίπονη δέσμευσή μου είναι και θα είναι πλέον αυτή που θα απορρέει από τα λεγόμενα στο νέο ιστολόγιο, το οποίο εκφράζει και τις βαθιές αλλαγές που επιτελέσθηκαν τον τελευταίο καιρό "μέσα" μου.

Για μουσική και (πιό) ελεύθερες σκέψεις:


Ευχαριστώ τον Γιάννη Ευσταθίου για την τίμια και πραγματικά ελευθεριακή και ακομπλάριστη στάση και το ήθος του παρά το νέον της ηλικίας του και το δικαιολογημένο πάθος εξ' αυτής της ιδιότητας.

Ιωάννης Τζανάκος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..