Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Ιδεολογικές αλλοιώσεις και "ανατολικός" κόσμος [1]Αν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις διάφορες "αντιιμπεριαλιστικές" θεωρίες για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην Εγγύς Ανατολή θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να προσεγγίσουμε την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει "εκεί".
Ο "αντιιμπεριαλισμός" έχει προκαλέσει αδιόρθωτη νοητική και αναλυτική "βλάβη" στους φορείς του και συνήθως σημαίνει στην πραγματικότητα αντι-δυτικοϊμπεριαλισμό. 
Υπάρχουν εξαιρέσεις που αναφέρονται σε αναλύσεις που εκπορεύονται από μαοϊκές και τροτσκιστικές ομάδες, αλλά ο κανόνας είναι ότι οι "αντιιμπεριαλιστικές" αναλύσεις συσκοτίζουν την πραγματικότητα αυτών των κοινωνιών για τις οποίες μιλάμε, εξυπηρετώντας τον ντόπιο (θεοκρατικό ή κοσμικό) ανατολικό εθνικισμό ή την ανατολική δεσποτεία.
Ο "αντιιμπεριαλισμός" έχει λοιπόν λειτουργήσει ως ένα από τα αλλοτριωτικά και παραπλανητικά στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας και των κυρίαρχων αφηγήσεων των "περιφερειακών" μη δυτικών εθνικιστικών και θεοκρατικών ελίτ, είτε αυτές είναι ανατολικές ιμπεριαλιστικές ή ανατολικές μη ιμπεριαλιστικές ελίτ..
Ο "αντιιμπεριαλισμός" είναι πλέον ένα θεωρητικό και ιδεολογικό σκουπίδι το οποίο πρέπει να πεταχτεί στην χωματερή των αποτυχημένων και βλαβερών ιδεών για τους λαούς του κόσμου.
Αυτή όμως η απόρριψη περικλείει πολλές διαφορετικές δυνατότητες.
Πριν δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά για την σχέση μας με την Εγγύς Ανατολή, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα με γενικότερη σημασία:
Μπορεί κάποιος να απορρίψει τον "αντιιμπεριαλισμό" για να δομήσει μιαν αφηρημένη αντικαπιταλιστική ανάλυση και πολιτική στάση, άρα μπορεί κανείς να υπερβεί τον "αντιιμπεριαλισμό" για να στραφεί σε μιαν "αριστερότερη" κριτική και πρακτική που φτάνει ως την υιοθέτηση μιας νεοαναρχικής ή αυτόνομης αντικαπιταλιστικής λογικής που εξομοιώνει την ντόπια αστική τάξη και την ντόπια ελίτ των μη μητροπολιτικών κυρίαρχων χωρών (άρα και των μη μητροπολιτικών κυρίαρχων ανατολικών χωρών) με την "πλανητική" αστική τάξη και ελίτ των δυτικών μητροπολιτικών καπιταλιστικών χωρών.
Οι νεοαριστεριστές/αυτόνομοι κ.λπ αντικαθιστούν το ένα λάθος, τον "αντιιμπεριαλισμό", με ένα άλλο, τον αφηρημένο αντικαπιταλισμό/αντικρατισμό.
Η δομική απόσπαση και απόσταση των μη δυτικο-μητροπολιτικών από τις δυτικο-μητροπολιτικές καπιταλιστικές χώρες παραμένει και δεν δύναται να γίνει αντικείμενο ιδεολογικής εξομοίωσης και απόκρυψης.

(συνεχίζεται)

Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου