Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Το PKK και η YPG δεν έχουν κάνει κανένα λάθος. Οι Κούρδοι έχουν δίκιο και εσείς/εμείς άδικο. Λάθος είστε εσείς και είμαστε εμείς: κομμουνιστές αυτόνομοι και εθνικιστές τής Ελληνικής Δημοκρατίας.



Συνεπτυγμένο στρατευμένο κείμενο, οργανωμένο σε σημεία:

1.
Οι Κούρδοι και η εθνική πρωτοπορία τους, το ΡΚΚ, δεν αρνήθηκαν τους αγώνες ακόμα και του τουρκικού λαού. 
Δεν ταύτισαν το τουρκικό κράτος με τον τουρκικό λαό. 
Δεν έκαναν εθνικιστικό αγώνα αλλά δημοκρατικό εθνικό αγώνα. 
Δεν επέμεναν στην απόσχιση από το τουρκικό κράτος αν και έχουν και είχαν κάθε λόγο. 
Δεν επέμεναν στην απόσχιση από το ιρανικό ή το ιρακινό κράτος αν και έχουν και είχαν κάθε λόγο. 
Δεν επέμεναν στην απόσχιση από το συριακό κράτος αν και έχουν και είχαν κάθε λόγο.
Εσείς Έλληνες κομμουνιστές, αριστεροί και εθνικιστές λέτε ψέματα, είστε ψεύτες, είστε προσκολλημένοι στην εθνική σας αφήγηση, στον εθνικό σας ιδιόκοσμο ή στον ειδικό αντιιμπεριαλιστικό σας ιδιόκοσμο που σχετίζεται μόνον με τα συμφέροντά σας και τις συμμαχίες που έχετε επιλέξει μεταξύ των λαών.

2.
Οι Κούρδοι του ΡΚΚ δεν επιδιώκουν πλέον να συγκροτήσουν έθνος κράτος, ούτε κράτος καν.
Αλλά και οι εθνικιστές Κούρδοι στο Ιράκ δεν επιδιώκουν το "μεγάλο Κουρδιστάν".
Αυτό που θέλουν όλοι τους είναι να γλυτώσουν από τους Άραβες, τους Ιρανούς και τους Τούρκους εθνικιστές και θεοκράτες που έχουν οργανώσει και συνοργανώσει εναντίον τους γενοκτονίες εκδιώξεις διωγμούς εξανδραποδισμούς μαζικές δολοφονίες και μαζικούς βιασμούς.
Γι΄αυτό και μόνον ήταν είναι και θα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την πρόσκληση για συμμαχία από οποιονδήποτε τους την δώσει:
Από τις Η.Π.Α, από το Ισραήλ, από την Ρωσία, από τον θεό και τον Αλλάχ τον ίδιο.
Και σεις, όσοι δηλαδή τους κρίνετε για αυτό, είστε ψεύτες, καθάρματα, σκουπίδια.
Και λίγα κάνουν.
Όπως έχω πει και παλαιότερα οι Κούρδοι έκαναν απέναντι στους Τούρκους Ιρανούς και Άραβες εθνικιστές ένα βασικό λάθος:
δεν ακολούθησαν το παράδειγμα των σιωνιστών.
Οι σιωνιστές απελευθερωτές του εβραϊκού λαού, δεξιοί αριστεροί εθνικιστές κομμουνιστές αναρχικοί αστοί προλετάριοι, τα πάντα δηλαδή μέσα στον εβραϊκό λαό, δεν ακολούθησαν μια τυπική δημοκρατική πορεία, δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, δεν έκαναν τίμιο ή αφελή αγώνα απέναντι στους ανταγωνιστές τους, δεν δίστασαν για να δώσουν στον βασανισμένο λαό τους μια εθνική κρατική εστία να παραβιάσουν τις δημοκρατικές αρχές τους, γιατί ήταν σχεδόν όλοι δημοκράτες ή ακόμα και αντεξουσιαστές, αλλά προχώρησαν.
Αντίθετα οι τίμιοι και αφελείς Κούρδοι τήρησαν και τηρούν αρχές και αξίες.
Ποιό είναι το αντίτιμο αυτής της τιμιότητας;
Να τους κάνουν κριτική ακόμα και τα ερείπια της σοβιετοαριστεράς στην Ελλάδα ή αλλού, να τους επιτιμούν ακόμα και οι αποτυχημένοι οι ανίκανοι, αυτοί που πήραν το μεγαλύτερο αντάρτικο στην Ευρώπη και το έκαναν σμπαράλια με την ανοησία τους και την πλήρη ανικανότητά τους να αποφασίσουν τι θέλουν, τι είναι, και αποτελούν το πρότυπο στο τι να μην κάνει κάποιος που διεκδικεί την κυριαρχία και την νίκη σε έναν ταξικό ή δημοκρατικό ή άλλο αγώνα.
Ποιοί μιλάνε; αυτοί που έχουν να θυμηθούν μόνον ήττες και θυσίες, αλλά τίποτα που να παραπέμπει σε νόηση και σχεδιασμό, σε ανάλυση και ευελιξία.
Μιλάμε για την πιο "σκληροπυρηνική" ιδεολογικά αριστερά του πλανήτη, όπου ακόμα και η "αναρχία" συντάσσει κείμενα σαν να είναι μ-λ της δεκαετίας του 60.

3.
Η δική μου θέση δεν απηχεί τις θέσεις του κουρδικού κινήματος. 
Πραγματικά στεναχωριέμαι με την τιμιότητα αυτού του λαού και αυτού του κινήματος.
Γι΄αυτούς που δεν στεναχωριέμαι είναι για τους πρώην συντρόφους μου. Με αηδιάζουν.


Ιωάννης Τζανάκος

11 σχόλια:

 1. Κάτι σε αντίθετη πορεία από αυτά που υποστήριζα στο παρελθόν, και λυπάμαι για αυτό (ότι υποστήριζα τέτοια πράγματα):
  Μαύρο στην ΛΑΕ και το ΚΚΕ. Ειδικά η ΛΑΕ να μην βρίσκει ούτε ψήφο ούτε κοινωνικό χώρο να μείνει σε χλωρό κλαρί.
  Αλλά και μέσα στην "άλλη" αριστερά (αυτονομία, αναρχία, ανταρσύα κ.λπ) έχουμε θέματα, όπως και στον αντίθετο από αυτήν την (άλλη αριστερά) ευρύτερο χώρο του "δημοκρατικού πατριωτισμού". Εφόσον όμως προέρχομαι από τον χώρο που προσέγγιζε ΛΑΕ και ΚΚΕ (εξ'αποστάσεως πάντα) οφείλω να διαχωρίσω την θέση μου άπαξ και δια παντός.
  Το ευρύτερο ζήτημα στην "χώρα" και στα κινήματα εντός της είναι η πλήρης απομάκρυνσή τους από τα συγκεκριμένα διεθνοπολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα, αλλά αυτό είναι κάπως εξηγήσιμο εφόσον η γεωπολιτική αφασία περιλαμβάνει όχι μόνον την αριστερά και άκρα αριστερά της δύσης αλλά και τον ευρύτερο αστικοφιλελεύθερο χώρο (και εδώ και στην δύση ευρύτερα) που με την αιτιολογία ή την πρόφαση της μη παρέμβασης στην κυριαρχία των μη δυτικών χωρών έχει αφήσει τις εκεί εθνικιστικές και θεοκρατικές δυνάμεις στο ιδεολογικό απυρόβλητο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα πουν βέβαια πως "εξιδανικεύω" τους Κούρδους και ειδικά αυτούς του ΡΚΚ. Τι άλλο να πούνε οι αποτυχημένοι και οι θιασώτες του Χομεϊνί, του Άσαντ, του Πούτιν αλλά και του Χότζα;; και μόνον που άνοιξα κουβέντα με τέτοια στοιχεία λερώθηκα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δεν εξιδανικεύω αυτούς που τηρούν τους λόγους τους, στεναχωριέμαι γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν και "υποκείμενα" όπως οι έλληνες αριστεροί και οι έλληνες εθνικιστές που ξέρουμε πολύ καλά πως τηρούν τον λόγο τους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Ερντογάν και ο Ασαντ ανταλλάσσουν ύβρεις και χαρακτηρισμούς, όπως και στο παρελθόν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι κρατικοί και παρακρατικοί παράγοντες, όπως και οι Ιρανοί εναντίον των Τούρκων κ.λπ, αλλά πάντως μια χαρά τα ΒΡΗΚΑΝΕ για να εξοντώσουν τους Κούρδους. Οι "δυτικοί" πουλάνε και/ή ξεχνάνε, οι δυτικοί βοηθούν και/ή προδίδουν, εξοντώνουν και/ή διασώζουν, αναλόγως των ειδικών ηγεμονικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους, αλλά οι "ανατολικοί" του τύπου που περιγράφουμε (στην πραγματικότητα απομιμητές των δυτικών σε ακόμα χειρότερη μορφή από το "¨πρωτότυπο") [Τούρκοι Ιρανοί κ.λπ και άλλοι θεοκράτες εθνικιστές] όταν έχουν να κάνουνε
  με μικρότερους λαούς απλά τους εξοντώνουν αν δεν αφομοιωθούν. Οι κρατικοί Ρώσοι έχουν μεν στην εγκληματική φαρέτρα τους αρκετά εγκλήματα, αλλά έχουν δείξει και στοιχεία μιας ανοιχτότερης λογικής, οπότε η στάση τους στην Μέση Ανατολή και επί ΕΣΣΔ και ειδικά σήμερα είναι από τις χειρότερες εκδοχές της ευρύτερης στάσης τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και κάτι για τους πολιτικά αναλφάβητους αντικούρδους της ελλαδικής αριστερής εθνοαριστερής και αντιιμπεριαλιστικής κακομοίρικης σαπίλας:
  Η κάθαρση για έναν λαό όταν έχει συμμετάσχει σε γενοκτονικές πρακτικές στο παρελθόν (δια του κράτους ή δια παρακρατικών ομάδων) έρχεται όταν υπάρχει αυτοκριτική και αποδοχή της ευθύνης:
  ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ επίσημα συγγνώμη εκ μέρους κάποιων προγόνων τους γιατί συμμετείχαν στην γενοκτονία των Αρμενίων και των Ρωμηών κ.λπ
  Το γεγονός ότι κάποιοι ξεφτίλες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτό το γεγονός, της μερικής συμμετοχής Κούρδων στις φρικαλεότητες των Τούρκων εθνικιστών, χωρίς να αναφέρουν το γεγονός της επίσημης κουρδικής συγγνώμης και αυτοκριτικής, αποδεικνύει ένα πράγμα:
  Ότι είναι προπαγανδιστές συκοφάντες φανατικοί, αλλά το κυριότερο, πολιτικά αναλφάβητοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα σου συνιστούσα να ηρεμήσεις λίγο και να πάρεις κάποια απόσταση από το κουρδικό. Επιτέλους, δεν είμαστε Κούρδοι, ούτε το κουρδικό είναι το κεντρικό ζήτημα της ανθρωπότητας, χωρίς να αρνούμαι πως είναι σημαντικό ζήτημα. Πως θα σου φαινόταν αν εγώ έκανα κεντρικό ζήτημα και απαιτούσα απόλυτη ταύτιση με τις απόψεις μου για το θέμα των Σιχ της Ινδίας, με τους οποίους έχω δεσμούς και οι οποίοι δεν έχουν περάσει και λίγα στην ιστορία τους (για παράδειγμα το 1984 στο Δελχί και στις άλλες ινδικές μεγαλουπόλεις, μετά τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι από Σιχ σωματοφύλακες της σαν απάντηση στη σφαγή στο Χρυσό Ναό του Αμριτσάρ από τον ινδικό στρατό, ο ινδουιστικός όχλος με κρατική κάλυψη και καθοδήγηση έβαζε σε όποιους Σιχ έπιανε λάστιχα στο λαιμό, τους περιέλουζε με βενζίνη και τους έκαιγε ζωντανούς- για να μη μιλήσω για τους μαζικούς βιασμούς και τις καταστροφές) ; Aς ηρεμήσουμε λοιπόν λίγο και ας αρχίσουμε να μιλάμε πάλι μετά από λίγο καιρό χωρίς ύβρεις, εκφράσεις αηδίας του ενός για τον άλλο, αποκηρύξεις, κατάρες και ενοχοποιήσεις του ενός από τον άλλο για τη... Μικρασιατική Καταστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ενδιαφέρον...Να κάνω μερικές παρατηρήσεις κι εγώ;

  Οι Κούρδοι σίγουρα κάτι έκαναν λάθος.Αν δεν είχαν κάνει θα είχαν κερδίσει κάτι.Πολλά λάθη και στις συμμαχίες και στην εκτίμηση του μεγέθους της υποστήριξης των συμμάχων τους.Βέβαια έξω από το χορό πολλά μπορείς να πεις.

  Δεν ξέρω αν έχουν ζητήσει επίσημη συγγνώμη για τη συμμετοχή τους στις γενοκτονίες και δεν έχει τόση σημασία.Από τη στιγμή που δεν δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν μια τέτοια πορεία(όπως οι Τούρκοι που με χαρά συνεχίζουν σφαγές σε Τουρκία-Συρία)

  Το κουρδικό συνδέεται άμεσα με το κεντρικό παγκόσμιο ζήτημα,την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

  Αφήνω εντελώς έξω τα ενδοαριστερά,δεν τα πολυγνωρίζω και δεν μπαίνω σε ξένα χωράφια.

  Με τσίγγλισε το σχόλιο για τους Σιχ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όπως λέει και ο φίλος, υπάρχουν πολλοί νέοι φονταμενταλισμοί, όχι μόνον ο ισλαμιστικός. Υπάρχει ο ινδουιστικός φονταμενταλισμός, αρκετά τυφλός και βίαιος, υπάρχει ακόμα και βουδιστικός φονταμενταλισμός νεοφασισμός, όπως είδαμε με την φρικαλέα δίωξη εθνοκάθαρση επί των μουσουλμάνων Ροχίνγια. Και άλλα. Οπότε ας επανέλθουμε στα των δικών μας πραγμάτων, χωρίς να ξεχνάμε την οικουμένη που ματώνει ούτως ή άλλως σε πολλά μέρη, μερικές φορές άγνωστα, όπως με τους Σιχ και την καταπίεσή τους που μας λέει και ο φίλος, που δεν είναι μουσουλμάνοι, αν δεν το ξέρεις Παπα-Κώστα μου, νομίζω το ξέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τους ξέρω,συχνά πυκνά ανεβάζω μεταφράσεις από ιστοσελίδες των Σιχ.Αλλά όπως και να τον κάνουμε δεν επηρεάζουν τη χώρα μας και την περιοχή μας όσο το Κουρδικό ή ακόμα και το Πακλαιστινιακό.Από εδώ και πέρα θα δούμε πολλών ειδών φονταμενταλισμών.Είναι η εποχή τους.Όμως ο ισλαμικός είναι ο πιο επικίνδυνος για πολλούς λόγους,κυρίως επειδή είναι ο μόνος που δεν γνωρίζει σύνορα και χτυπάει οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

   Διαγραφή
 8. εδώ μαζί σου Ιωάννη, αυτό που συμβαίνει στην βόρεια Συρία πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους μας, μιας και οι κούρδοι εκεί προσπαθούν να στήσουν αυτό που ονειρευόμαστε! είναι τίμιοι όπως λες, οι πιο τίμιοι απ' όλους μας, κάτι που έχει λείψει πολύ από την παγκόσμια αριστερά. Αριστερός είμαι και θα είμαι μια ζωή, είναι οι κούρδοι σήμερα που μου δίνουν τον λόγο να συνεχίσω να πιστεύω πως κάτι καλό κι οργανωμένο συμβαίνει στην περιοχή μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Λυπάμαι Μιχάλη που χάνουμε, γιατί χάνουμε όσο μετράει το ιστορικό κοντέρ των κυνικών συμμαχιών του κινήματος που λατρέψαμε. Αλλά στο τέλος αυτό που θα μείνει θα είναι ένα άδολο ανττεξουσιαστικό μετα-εθνικιστικό δημοκρατικό κίνημα. Λυπάμαι, αλλά η ιστορία "ζητάει" την βρώμικη γλώσσα. Δεν "ζητάει" την τίμια γλώσσα του μαχητή και της μαχήτριας, αλλά την γλώσσα του θύματος που γίνεται θύτης. Είσαι μαχητής και ξέρεις τι θέλω να πω, ίσως από τους λίγους που καταλαβαίνουν τον κώδικα του μαχητή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. πολλά φιλιά φίλε μου, σε αντιλαμβάνομαι απόλυτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή