Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018

Ο Λόγος...[44] / Χαρτογράφηση / Ειρωνεία τής ιστορίας: Ισλάμ και Λακάν

Πρώτη δημοσίευση:

Αυτοκαθορισμός : Ο Λόγος...[44] / Χαρτογράφηση / Ειρωνεία τής ...


Υπάρχουν βέβαια όλοι αυτοί που εννοούν την (μεταφορικά εννοούμενη) πτώση τού Λόγου ως την "αιτία" τής παθολογίας του, και έχουν ένα μερικόν δίκιο, όπως μερικόν δίκιο έχουν και αυτοί που, αντιθέτως, θεωρούν ότι η μη πτώση τού Λόγου αποτελεί την "αιτία" αυτή (τής παθολογίας του), την οποία όλοι οι επίδοξοι σωτήρες μας ψάχνουν, ή λένε ότι ψάχνουν για να μας χαρίσουν τα λειβάδια τής ευτυχισμένης ζωής.
Ορίσαμε ως "πτώση" τού Λόγου την ένωση τής υποκειμενικής με την γλωσσική επιτέλεση.
Ας παραμείνουμε σε αυτόν τον ελλειπτικό ορισμό.
Όταν στην διάρκεια ή την επιτέλεση τής πτώσης τούτης ο Λόγος, ή το πατρικοκατηγοριακό σημαίνον (τής κυριαρχίας του Λόγου) δεν εκπίπτει ή εκπίπτει διατηρώντας την μονοκρατορική κυριαρχία του έχουμε αναπαραγωγή ενός πατριαρχικού συστήματος στο σημαίνον, άρα μια σειρά από ψυχικές, ατομικές, συλλογικές παθολογίες.
Όταν η πτώση του πατρικοκατηγοριακού σημαίνοντος υπερβαίνει το όριο της συνοχής και κάποιας παραμονής του σε μιαν ακεραιότητα που υπερβαίνει την φαντασματική ύπαρξη χωρίς όμως να επιστρέφουμε στην πατριαρχική ακεραιότητα, όταν λοιπόν δεν έχουμε αυτή την λεπτή συνοχή, αλλά μόνον πτώση, τότε έχουμε άλλα προβλήματα και παθολογίες, ψυχικές, ατομικές, συλλογικές κ.λπ 

Χαρτογράφηση
Οι λακανικοί (ο Μιλλέρ σε ένα απόσπασμα) διαβλέπουν τον κίνδυνο δια αυτών των μορφών πτώσης, αλλά ενώ δεν εξορίζουν την κριτική στην κριτική του Πατρός ως "ανόητη" κινούνται ήδη πολύ "αριστερά" (όπως και ο Λακάν, ίσως λιγότερο ο Φρόϋντ) για να μπορέσουν να κατανοήσουν την δύναμη αυτής τής νέας συντηρητικής κριτικής στην κριτική του πατρικού ή κεντρικού σημαίνοντος.
Αυτό που λέω δεν σημαίνει πως δεν κατανοώ ότι η συντηρητική κριτική είναι από τα "δεξιά".
Είναι όντως από τα δεξιά, αλλά η θέση των λακανικών είναι περισσότερο "αριστερή" από΄τι πρέπει για να κατανοήσουν και να δεχτούν αυτή την κριτική.
Επίσης, θεωρώ πως γενικά ο λακανισμός ενώ είναι "δεξιότερα" τού νεοαριστερισμού και νεοκομμουνισμού είναι το θεμέλιό τους, η βίβλος τους, όπως και η βίβλος γενικά τής νέας αριστερής, αναρχικής, αυτόνομης, κομμουνιστικής κριτικής, γιατί τελικά βρίσκεται στο ίδιο σκεπτικό σημείο απόσπασης από το υπερεγώ, τον "πατέρα", άρα το κράτος κ.λπ.
Οι σούπερ ανόητοι ακροδεξιοί, νομίζουν ότι ο "μυστικός" ιδεολογικός εχθρός τους είναι (ακόμη) η σχολή του Αντόρνο και λοιπών (ακολούθων του) αλλά ο "μυστικός" ιδεολογικός εχθρός κάθε κρατισμού, είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιός ακροδεξιός είναι ο λακανικός Λόγος και ό,τι κείται αριστερότερα αυτού ως θεμελιωμένο όμως από αυτόν.
Η αλήθεια που είναι;
Πουθενά δεν είναι η αλήθεια, ούτε θα είναι ποτέ "κάπου", ίσως μόνον εκεί που είναι (θα) είναι, όπου είναι τέλος πάντων.
Αυτό που ξέρω είναι που είμαι εγώ ο ταπεινός.
Είμαι "δεξιότερα" του Λακάν, αλλά "αριστερότερα" των νεοσυντηρητικών υπερασπιστών του πατρικοκατηγοριακού σημαίνοντος,  οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαι σε μια δύσκολη θέση, αλλά νιώθω ότι έχω δίκιο, ή έστω κάποιο δίκιο.

Ειρωνεία τής ιστορίας: Ισλάμ και Λακάν
Οι μουσουλμάνοι λαϊκοί και λόγιοι είναι σαφώς εγγύτερα στο Λόγο του Πατρός, το λέει η γραφή τους, και αυτό δεν είναι κακό, για μένα είναι πολύ καλό, όταν μιλάμε για τους περισσότερους από αυτούς που είναι μια χαρά άνθρωποι.
Εγώ ο ταπεινός μπορώ εκ τής "φύσεως" τής θέσεώς μου, όπως σας την περιέγραψα πριν, να επικοινωνήσω μια χαρά με αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα εις βάθος.
Οι αριστεροί λακανικοί πως έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν;
Να σας πω γιατί την έχουν αυτή την αυταπάτη.
Γιατί γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Ισλάμ. Το πραγματικό Ισλάμ.
Δεν το ξέρουν, ούτε το σέβονται στα αλήθεια, το μόνο που ξέρουν να ψιθυρίζουν με τους (πολιτικούς) όρχεις αλλωνών (δηλαδή των φιλελεύθερων), είναι κάτι παιδικά για τις επιτελέσεις...


Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου