Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Κοσμοπολιτισμός; Οικουμενισμός; Ναι..


Επειδή ο κοσμοπολιτισμός και ο οικουμενισμός θεωρούνται από μερικούς ως απαξιωτικές πολιτικές και ιδεολογικές/αξιακές ιδιότητες, και μάλιστα κατατάσσονται (από αυτούς) στον "τόπο" τού "εθνικού" ή "ταξικού" εχθρού, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

1. 
Δεν είναι ούτε ταυτόσημες, ούτε αυτοδικαίως θετικές ιδιότητες που συντελούν από μόνες τους στην ελευθερία του ανθρώπου, αλλά χωρίς αυτές δεν υπάρχει καν συζήτηση για την ελευθερία, τον σοσιαλισμό, αλλά και απλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο κοσμοπολιτισμός και ο οικουμενισμός είναι με το μέρος των ανθρώπων, ειδικά όταν γονιμοποιούνται από τοπικές αξίες και από εθνοτικές ή άλλες εθνοτοπικές πραγματικότητες κ.λπ ενώνοντάς τες ως μερικώς αυτόνομες με την μεγάλη θάλασσα τού οικουμενικού ανθρώπινου γεγονότος.

2. 
Δεν υπάρχει μη-κοσμοπολιτικός και μη-οικουμενικός σοσιαλισμός, δεν υπάρχει μη-κοσμοπολιτική και μη-οικουμενική ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια.

3.
Αντίστοιχα με τα προηγούμενα, δεν υπάρχει  ούτε ένας τοπικός ή εθνικός ή "πατριωτικός" σοσιαλισμός που να μην είναι απάτη, έγκλημα, αστικό και εθνικιστικό ψεύδος.
Το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός έχει ανάλογα με τις περιστάσεις εθνοτικές και εθνοτοπικές αναφορές, ειδικά όταν υπάρχουν διώξεις και καταπίεση εναντίον εθνοτήτων και εθνών, δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ως "εθνικός" ή "τοπικός".
Το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής σε μια χώρα ή σε μια ζώνη χωρών (άρα, με αυτή την "στενή" έννοια, σοσιαλισμός σε μια χώρα ή ζώνη χωρών), δεν σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι σχέσεις παραγωγής να μπορούν να σημαίνουν μιαν ολοκληρωμένη, αυτοτελή, αυτόνομη, και αυτάρκη ανάπτυξη ενός σοσιαλιστικού συστήματος σε μια χώρα ή σε μια περιορισμένη ζώνη χωρών.

Ιωάννης Τζανάκος

1 σχόλιο:

  1. Είναι αυτό "τροτσκισμός"; όχι. Έχετε μπερδέψει τις γραμμές διάκρισης. Άλλο πράγμα η αποδοχή της δυνατότητας και αναγκαιότητας ύπαρξης σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής σε μια χώρα ή σε μια περιορισμένη ζώνη του κόσμου, και άλλο πράγμα η ουτοπία ότι μπορούν αυτές οι παραγωγικές σχέσεις να σημαίνουν έναν τοπικό ή "εθνικό" ή "πατριωτικό" σοσιαλισμό. Ούτε ο Στάλιν δεν το έλεγε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή