Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τρεχάτε ποδαράκια σας (ανόητοι)..


Αντιδράσεις προκαλεί νέο κείμενο Γάλλων στρατιωτικών ... - DW

 

«Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση όμως που διενήργησε η Harris Interactive για το κανάλι LCI, το 58% των Γάλλων συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των στρατιωτικών για την κατάσταση στη γαλλική κοινωνία...». 
Τρεχάτε ποδαράκια μου, λέει η στερεότυπη λαϊκή έκφραση, αλλά όλοι θα την εκφέρουν με διαφορετικό τρόπο. 
Η αριστερά ΚΑΙ στην Γαλλία θα την εκφέρει θεωρώντας ότι αυτή η  νέα κατάσταση είναι αποτέλεσμα τής «ρατσιστικής» πολιτικής και τής αστικής-εθνικιστικής-εθνοκρατικής ιδεολογίας, ενώ στην πραγματικότητα (αυτή η νέα κατάσταση) θα είναι το αποτέλεσμα τής ανοχής μιας δυτικής αστικής δημοκρατίας απέναντι στον θεοκρατικό και σκοταδιστικό σεπαρατισμό και τον αραβικό υπερεθνικισμό. 
Ανοχή που έρχεται να εμφανίσει ίσως κάποιες βαθιές αντινομίες και αντιφάσεις τής δημοκρατίας όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον ολοκληρωτισμό και τον ανοιχτά εκδηλωμένο αυταρχισμό και δεσποτισμό. 
Το παράδοξο, ή απλά αυτονόητο το οποίο είναι παράδοξο για όποιον ζει στη γυάλα, είναι ότι αυτός ο ολοκληρωτισμός-αυταρχισμός εμφανίζεται ακριβώς στα πιο «περιθωριοποιημένα» στοιχεία τής κοινωνίας, όταν όμως τούτα τελούν «εντός» τους τούς λανθασμένους συλλογισμούς που τους δίνουν την εύκολη θέση τού αιωνίου «θύματος». 
Πως να μπορέσει ένα είδος λαϊκού δημοκρατισμού και ειδικά ο αριστερός/αναρχικός αντικαπιταλισμός και λαϊκός δημοκρατισμός να κατανοήσει το αδιανόητο για αυτόν ότι τα καταπιεσμένα κοινωνικά και εθνοτικά στρώματα μπορούν να κάνουν τόσο άθλιους συλλογισμούς; είναι ικανός (ο λαϊκός δημοκρατισμός, ο αναρχισμός κ.λπ) να συλλάβει το ενδεχόμενο ακριβώς τα «λαϊκά στρώματα» να γίνουν το γόνιμο έδαφος τού αυταρχισμού; 
Μπορεί σήμερα να το καταλάβει αυτό το ενδεχόμενο μόνο όταν στο στόχαστρο είναι ο ντόπιος λαός, την ίδια στιγμή που ο ξένος λαός εξιδανικεύεται και εξαγιάζεται. 
Αυτή ειδικά η νέα τροπή οντολογικού αριστερού δημοκρατισμού και αναρχισμού είναι ακόμα πιο τυφλή και αδιέξοδη, αποτελεί ένα νέο είδος παραμορφωτικής αντίληψης.
 
Ιωάννης Τζανάκος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου