Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Σημειώσεις μετά από την καταστροφή (2)

Αντινομία
----
 
[1α]
Να λοιπόν μια καταγγελία που δεν είναι υπερβολική. 
Η Amazon αγνόησε την προειδοποίηση ακραίου καιρικού φαινομένου στην περιοχή που υπάρχει μια μονάδα παραγωγής της, και όπως καταγγέλλεται δεν άφησε εργαζόμενους να αποχωρήσουν από αυτήν έγκαιρα (και να πάνε στο ήδη υπάρχον καταφύγιο που υπάρχει για τέτοιες καταστάσεις) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. 
Αν ισχύει, το οποίο θεωρώ πιθανότατο, τότε μπορείς να μιλήσεις για δολοφόνους ιδιώτες καπιταλιστές, μπορείς να πεις ότι το Κεφάλαιο δολοφονεί, και ο λόγος σου τότε δεν θα είναι ούτε ακραίος ούτε δημαγωγικός.
 
[1β]
Τα μεγάλα λόγια και τα σπουδαία σύμβολα είναι σκατά.
Μπορεί στην Λατινική Αμερική ένας μεγάλος εχθρός των λαών να είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, αλλά αυτό δεν αθωώνει ούτε κρύβει την σαπίλα και την σήψη που διαβρώνει την λατινοαμερικάνικη αριστερά, η οποία σχετίζεται σε πολλές εκδοχές και πολιτικές εκφράσεις της με ναρκέμπορους και αντιδυτικούς υπερεθνικιστές που έχουν φορέσει την προβιά τού κρατικού σοσιαλισμού και τού κρατικού καπιταλισμού.
Οι σχέσεις αυτής τής αριστεράς, όχι όλης βέβαια, με την (λιβανέζικη) Hezbollah και το θεοκρατικό καθεστώς τού Iran δεν είναι ψέμα μόνο και μόνον επειδή την αποκαλύπτουν οι δεξιοί.
Το να υψώνεις σημαίες με τον Γκεβάρα και τον Κάστρο, το να κραυγάζεις ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ, το να κατηγορείς τον «σιωνισμό», δεν σημαίνει από μόνο του πλέον τίποτα.
 
 
Ιωάννης Τζανάκος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου