Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Μαχαιριά δίκοπη..

 

Μαχαιριά στην καρδιά μου. Όταν κάποια στιγμή μια ακροδεξιά συνάδελφος, και ψηφοφόρος τού Σύριζα μέχρι το 2015, απεκάλεσε τούς πρόσφυγες που έφταναν στην χώρα, «γύφτους» («αυτοί οι γύφτοι»).
Μαχαιριά δίκοπη, που δεν μπορείς να πολεμήσεις, ποιους πρώτα να υπερασπιστείς, τούς «γύφτους» ή τούς πρόσφυγες; 
Και τι νόημα έχει η «υπεράσπιση»; και ποιος είμαι εγώ;
Αντινομία: 
«ζήτω η εθνική αυτονομία, άντε γαμήσου έθνος» 
 
Ιωάννης Τζανάκος
 
 

4 σχόλια:

  1. Οι ανεπίλυτες αντιφάσεις «ημών» ή υμών, ποιος ξέρει και ποιος νοιάζεται, είναι πάντα επείγουσες και ζητούν άμεσες επιλύσεις, αλλά η ίδια η φύση των αντιφάσεων ή αντινομιών αυτών, νοητικών-γλωσσικών ή «πρακτικών», απαγορεύει την τοποθέτησή τους σε ένα πλαίσιο άμεσων επιλύσεων, πράγμα αντινομικό κι αυτό!

    Αντινομία:
    «ζήτω η εθνική αυτονομία, άντε γαμήσου έθνος».
    Δεν είναι αντινομία, αλλά στάχτες, στο μέλλον ίσως κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η «επιτέλεση» έγινε το σαπιοκάραβο των αντινομιών σας, αλλά εγώ θα προτιμήσω τις θάλασσες με τους καρχαρίες των ερωτημάτων που θέλουν καθολική οικουμενική λύση.

      Διαγραφή
    2. Και η παλαιά η δοξασμένη, και η νέα η σαφρακιασμένη, διαλεκτική (η νέα δεν θέλει το όνομα, κρατάει μούτρα στην παλιά), είναι σαν τον Ο.Η.Ε. Παντού χώνει την μύτη της, καλύπτει μπαζώνει κενά, συμφιλιώνει αντιφάσεις, στο εντέλει και στο περίπου, και στο τέλος τρώει καρπαζιές από τους αντιμαχόμενους, δίκαιους και άδικους, τού τύπου: «δεν μας απαρατάς κι εσύ, άσε μας τώρα, έχουμε πόλεμο».

      Διαγραφή
    3. Συναντήθηκαν δύο «επιτελέσεις» και παρεξηγήθηκαν και τράβηξαν μαχαίρι, ώσπου έρχεται ο ειρηνοποιός μαλάκας, και τους λέει: όχι σύντροφοι, μη σκοτώνεστε, όλοι επιτελέσεις είμαστε, τι ναι η ζωή; όλα μια ιδέα επιτέλεση είναι και τα παίρνει ο αγέρας, ματαιότης ματαιοτήτων, άντε φέρε το τσίπουρο ωρέ!

      Διαγραφή