Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Έθνος; Όχι. Κράτος; Όχι, αλλά πρέπει να υπάρξει θεσμική αντικατάστασή του.

Εκκίνηση σημερινών σκέψεων:

Το ισλαμιστικό φασιστικό κράτος τής Ινδονησίας, με πρόφαση τον «κομμουνιστικό κίνδυνο», κατέλαβε το ανατολικό Τιμόρ και εξόντωσε 200.000 ανθρώπους, με την υποστήριξη και ανοχή των Η.Π.Α και την όχι και τόσο έμμεση παραίνεση τού Χ.Κίσσιγκερ.
Εκτός από τον υποτιθέμενο «κομμουνιστικό κίνδυνο», το ινδονησιακό κράτος επικαλέστηκε και τον «αντι-αποικιοκρατικό» αγώνα, εφόσον το ανατολικό Τιμόρ ήταν αποικία τής Πορτογαλίας που «αφέθηκε» από την αποικιακή μητρόπολη, και σύμφωνα με την εθνικιστική-φασιστική «οπτική» αυτού τού κράτους έπρεπε παρά την θέληση των κατοίκων του να ενσωματωθεί στην Ινδονησία.
 
 
 Σκέψεις
 
Οι δεξιοί και θεοκράτες εθνικιστές (λ.χ Ερντογάν, Χομεϊνί κ.λπ) επικαλούνται «αντιιμπεριαλιστικούς λόγους» για να εξοντώσουν λαούς.
 
Δεν είναι σοφιστεία αλλά επιστημονική-γλωσσική και πολιτική διάκριση: άλλο πράγμα η αρχή τού έθνους και άλλο η αρχή των εθνοτήτων.
 
Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των εθνοτήτων όταν συγκρούονται με έθνη και έθνη-κράτη ή εθνοκρατικές διακρατικές ομοσπονδίες.
 
Η ανάδυση μιας εθνότητας σε έθνος/έθνος-κράτος, δεν είναι «πρόοδος» αλλά οπισθοχώρηση, ίσως αμυντικά αναγκαία μερικές φορές.
 
Προχωράω σε στρατηγική ιδεολογική σύγκρουση με την έννοια τού έθνους (Nation), και το κάνω αυτό και από την σκοπιά τής εθνότητας.
 
Σχηματικά:
Ο αυθόρμητος και βαθύς εθνοτισμός είναι αγνός, ο εθνικισμός είναι μια αρρώστια.
 
Όταν οι εθνότητες σκέφτονται σαν έθνος/έθνος-κράτος, σκέφτονται σαν δολοφόνοι τού εαυτού τους και των άλλων εθνοτήτων.
 
Μια καταπιεσμένη εθνότητα πάντα μπαίνει στον «πειρασμό» να συγκροτηθεί κι αυτή σε έθνος/έθνος-κράτος και έρχεται άλλο ένα αδιέξοδο.
 
Θεοκρατία, εθνικισμός εθνικοπατριωτισμός, εθνοκρατισμός, δια-εθνοκρατισμός: 
Αδιέξοδο, χωρίς λύση.
 
Βάζουμε σημεία και σημαδούρες, και σταματάμε;
Ο χείμαρρος των αναθεωρήσεων, μέσα σου, δεν σταματάει ποτέ, αν ξεκινήσει.
 
Αυτό που κατασκευάζει ο εθνικισμός και η θεοκρατία μέσα στα μυαλά των πολιτών δεν αλλάζει, μπορείς μόνον να το ξεθεμελιώσεις.
 
Οι απίστευτοι ισχυρισμοί των απλών πολιτών, ο ακραίος ανορθολογισμός τους, έχει συγκεκριμένες πηγές και εκκινήσεις.
 
Κάθομαι και σκέφτομαι αρκετές ώρες μετά από «σοκ επαφής» με αυτά που ακούω. Το έθνος κράτος, και το κράτος γενικά, διαλύει μυαλά.
 
Ο οικουμενικός άνθρωπος, με «σάρκα και οστά».
Που μπορεί να «βρεθεί»;
 
Ο παράλογος τρόπος αντίθεσης στο κράτος, διδάσκεται στο εφιαλτικό σχολείο τής «κρατικότητας».
 
Δυο ελλαδικοί καρκίνοι:
1) ελληνική εκκλησία, και
2) χλαμυδοφόρος αρχαιοπαθής ελληνοκεντρισμός και καταγωγισμός.
 
Η κοινωνικο-ιστορική κατασκευή μιας σύγχρονης μεταεθνικής, ακόμη και αεθνικής (όχι όμως αεθνοτικής) ταυτότητας, είναι, νομίζω, υπόθεση που θα διεκπεραιώσουν οι λαϊκές κοινωνικές τάξεις.
 
Στα νέα ελληνικά ο όρος εθνοτισμός έχει μεταφραστεί δόλια ή ανόητα ως εθνισμός και έχει γίνει αντικείμενο εθνικιστικής ιδεολογικής εκμετάλλευσης.
 
Ιωάννης Τζανάκος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου