Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Η Δεξιά ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού.

 Η πολιτική εμπερικλείει έναν ψυχρό ορθολογικό υπολογισμό κόστους οφέλους, ίσως σε όλες τις εκδοχές της, ακόμα και όταν ορίζεται ως (ριζοσπαστική) αντιπολιτική.

Για αυτό ο κοσμάκης, ο καθημερινός άνθρωπος, έχει υιοθετήσει με μια σοφία μια κυνική εικόνα τής πολιτικής εν γένει, αν και είναι και ο ίδιος βουτηγμένος στον μικροκυνισμό του.

Κάπου όμως υπάρχει ένα όριο, στην αποδοχή και την ανοχή για αυτόν τον κυνισμό.

Υπάρχει ένα άτυπο υπόρρητο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ καθημερινού πολίτη και πολιτικών ελίτ, το οποίο σημαίνει ένα όριο τήρησης κάποιων κανόνων που υπάρχουν για την άσκηση πολιτικής διοίκησης τής κοινωνικής ζωής και τον κυνισμό που περιέχει αυτή η άσκηση, και αν αυτό το όριο παραβιαστεί από τη μεριά των πολιτικών ελίτ, τότε οι πολίτες αρχίζουν να θυμώνουν πραγματικά.

Η κυβέρνηση τής ΝΔ ξεπερνά αυτό το όριο, προκαλεί, και ίσως η συζήτηση που υπάρχει στους κόλπους της για μετάθεση τού χρονικού σημείου των εκλογών να αποβεί για αυτήν μοιραία, εφόσον ο ίδιος ο κυνικός υπολογισμός που περιέχει αυτή η ενδοκυβερνητική συζήτηση είναι ορατός στον λαό και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη οργή και απόρριψη τής κυβέρνησης.

Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου