Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Παραιτήθειτε τώρα!

 

Ο Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη, η οποία στο χωριό μου ορίζεται ως «μισό χέσιμο», αποδεχόμενος την κραυγάζουσα αλήθεια ότι δεν επαρκεί η επίκληση τής προσωπικής ευθύνης ή τού ανθρώπινου λάθους για να εξηγήσει το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το νόημα όμως τής απολογητικής του έγκειται στο σημείο όπου περιγράφοντας το προφανές ότι πρέπει να εφαρμοστεί η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας και ελέγχου τής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, δηλώνει περίλυπος που η κυβέρνηση του δεν πρόφτασε να το εφαρμόσει.
Όχι κύριε Μητσοτάκη.
Δεν προσπαθούσατε και άπλα αργήσατε.
Δεν προσπαθήσατε καθόλου (ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ποτέ).
Δεν ισχύει ότι δεν προφτάσατε, εσύ, η κυβέρνηση σου, και οι κατσαπλιάδες καπιταλιστές, αλλά επίσης οι γραφειοκράτες και οι λούμπεν, που εκπροσωπείς.
Κι εσύ κι αυτοί ήσασταν στα αρχίδια σας.
Κάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση των κατσαπλιάδων ψευτοδυτικών δεξιών τής ΝΔ.
Παραιτήθειτε τώρα!
--
 
Όπως άκουσα και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, διότι δεν μένω στην Αθήνα ούτε παρακολουθώ συστηματικά ελληνικά ΜΚΔ, δεν υπήρξε γενικά μη πρόκληση βίας από τη σκοπιά ενός (μικρού) κομματιού τού πλήθους.
Το ότι τη πλήρωσαν ανθρώποι που διαδήλωναν ειρηνικά, και φάγανε ξύλο από αστυνομικούς καταστολεις που χτυπάνε απρόκλητα ό,τι κινείται, δεν αμφιβάλλω.
Επίσης, θεωρώ δεδομένο ότι το πλήθος μιας διαδήλωσης μπορεί και έχει δικαίωμα υπό συγκεκριμένες περιστάσεις να επιτεθεί χωρίς απαραίτητα να προκληθεί από την αστυνομική βία.
Μια διαδήλωση δεν είναι υποχρεωμένη να ασκεί βία μόνον όταν τής επιτίθενται, υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να είναι τόσο ισχυρό το βάρος ενός κρατικού εγκλήματος ώστε μια διαδήλωση να ασκήσει βία στο όνομα αυτού τού εγκλήματος αναφερόμενη στον εαυτό της ως ανταπάντησης σε αυτό το έγκλημα (που συνέβη εκτός διαδήλωσης).
Έτερον Εκάτερον, η χωρίς μέτρο και χωρίς περίσκεψη εκδήλωση κοινωνικής βίας δεν μπορεί να αποδειχθεί με κάποιο εύκολο αντικειμενικό μέτρο, ιδού η δυνατότητα για μια συζήτηση, το θέμα είναι αλλού, ήτοι στην ευστοχία τής κεντρικής ιδέας που κινητοποιεί μιαν ειρηνική ή βίαιη διαδήλωση, και αυτή η κεντρική ιδέα είναι εύστοχη όταν είναι συγκεκριμένη και εξειδικευμένη και όχι πλέουσα και περιπλέουσα σε έναν ωκεανό αντισυστημικής αοριστολογίας, όπως αυτή η γενική ιδέα που προτάξανε οι αριστεροί και αναρχικοί εκ των διαδηλωτών.
Βέβαια, το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση δεν είναι αοριστολογικό γιατί είναι γενικό, υπάρχουν γενικά αιτήματα σε μια λαϊκή κινητοποίηση που καλώς είναι γενικά, μιλάω για το πιο συγκεκριμένο λόγο/λέγειν όταν το πλήθος ορίζει δια τής άρνησης το συγκεκριμένο σχήμα τού εν προκειμένω κρατικού εγκλήματος, αποκαλύπτοντας ή μη το έγκλημα αυτό καθαυτό όπως έγινε και τον εγκληματία αυτόν καθαυτόν όπως είναι.
Και ο εγκληματίας αυτός δεν είναι το Κράτος γενικά και αόριστα, ούτε ο καπιταλισμός ή ο ιδιωτικός τομέας γενικά και αόριστα, αλλά η ληστρική κατσαπλιαδικη ελληνική αστική-και-γραφειοκρατική κοινωνική τάξη που δεν τηρεί τον οποιονδήποτε κανόνα ασφαλείας (σιδηροδρομικής και άλλης) που τηρείται όμως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που και αυτές είναι υπό την κυριαρχία τής «δικής» τους ειδικής νεοφιλελεύθερης και γενικής καπιταλιστικής-και-γραφειοκρατικής κοινωνικής τάξης.
Έχουμε χάσει τη μπάλα και δεν βλέπω να την ξαναβρίσκουμε, και γω κύριοι αν και φτάνω αύριο τα 56, σκέφτομαι πλέον σοβαρά να αλλάξω χώρα. Ποτέ δεν είναι αργά.
 
Ιωάννης Τζανάκος
---
 
Over 10.000 protesters today in Athens against the criminal mismanagement by the State and the private sector of the railway transport in the country that led to 57 deaths in #Tempi. Workers-social self-management has remained the only viable alternative (the workers have underlined the problems for a very long time and have seen the upcoming tragedy, but were not heard by the management).
The police attacked unprovokedly the huge protest with the brutality with which the Greek police has come to be well known around the world. ACAB
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου