Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ιμπραήμ Καϋπάκαγια..

Η αριστερή διάσπαση στο κομμουνιστικό κίνημα τής Τουρκίας που είχε πραγματικά και σπουδαία ιστορικά αποτελέσματα προήλθε από την αντιεθνικιστική-αντικεμαλιστική παρέμβαση τού Τούρκου κομμουνιστή Ήρωα Ιμπραήμ Καϋπάκαγια, η οποία όμως ταυτόχρονα αυτοπροσδιορίζονταν (ως ιδεολογική-προγραμματική ρήξη) στα πλαίσια τής αναγνώρισης τής αναγκαιότητας τού εθνικού δημοκρατικού σταδίου τής επερχόμενης σοσιαλιστικής επανάστασης.
Ο Ιμπραήμ Καϋπάκαγια λοιπόν έκανε ταυτόχρονα ρήξη και με τον εθνικισμό-κεμαλισμό αναγνωρίζοντας και τα εθνικά/εθνοτικά δίκαια τού κουρδικού λαού, και με τον σεκταρισμό ο οποίος παρέβλεπε την αναγκαιότητα τού εθνικού-δημοκρατικού σταδίου.
Ο Ιμπραήμ Καϋπάκαγια ήταν Τούρκος αντι-κεμαλιστής πατριώτης, αντιιμπεριαλιστής στα πλαίσια τής εποχής του, ταυτόχρονα αντι-εθνικιστής και αντι-σεκταριστής.
Ο Ιμπραήμ Καϋπάκαγια ήταν υποστηρικτής και πρώιμος οργανωτής τής συγκροτημένης οργανωμένης ένοπλης λαϊκής πάλης.
Δεν ανήκω ιδεολογικά και πολιτικά στον κόσμο αυτού τού Κομμουνιστή, αλλά μπορώ να κατανοήσω το μεγαλείο τού πολιτικού και διανοητικού επιτεύγματός του.
Ο Ιμπραήμ Καϋπάκαγια, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από το τουρκικό αστικό κράτος, τον έβαλαν προτού δολοφονηθεί να περπατήσει με γυμνά πόδια -για μια ολόκληρη μέρα- στο χιόνι, τον τσάκισαν στα βασανιστήρια στα μπουντρούμια τής ασφάλειας, αλλά δεν λύγισε ποτέ, δεν κάμφθηκε ποτέ, αφήνοντας μια τεράστια πολιτική και ιδεολογική/θεωρητική παρακαταθήκη σε όλους τους λαούς τής ανατολικής Μεσογείου.
Όλοι οι ακραίοι σεκταριστές στην Ελλάδα έχουν μεταφράσει και εκδώσει χιλιάδες σελίδες νεοαριστερίστικων παραληρημάτων και φληναφημάτων, αλλά αν και κομπάζουν για αλληλεγγύη με τον τουρκικό λαό και την τουρκική εργατική τάξη, δεν έχουν μεταφράσει και εκδώσει ούτε μια σελίδα από τα γραπτά αυτού τού μεγάλου διεθνιστή-πατριώτη Κομμουνιστή.
 
Ιωάννης Τζανάκος
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου